Jeg blev ringet op af en kammerat, der havde vundet en sag mod en dårlig chef. Han var voldsomt tilfreds. Ikke på grund af pengene, som han sagde, men på grund af oprejsningen.

Men han havde lidt dårlig samvittighed, da han følte sig skadefro overfor modparten. ”HOV, STOP LIGE EN HALV!”, nærmest udbrød jeg. Du anskuer situationen helt forkert. Det er din retfærdighedssans, der er blevet udfordret. Du er ikke et dårligt menneske, men reagerer, fordi du er blevet uretfærdigt behandlet. Og det er helt i orden. Retfærdighedssansen ligger dybt ikke bare i mennesker, men også hos dyr.

Prøv at se (eller gense) denne fantastiske video på under ét minut, hvor to aber modtager forskellige belønninger for den samme handling. Det er den ene abe LANGT fra tilfreds med:

https://www.youtube.com/watch?v=-KSryJXDpZo

Jeg siger ikke, at vi skal juble, hvis det går andre dårligt. Men i mange tilfælde kan vi med fordel tænke på, at det blot er vores retfærdighedssans, der er blevet udfordret. Og det er jo helt acceptabelt.

Når vores retfærdighedssans bliver udfordret, så har vi det med at reagere. Det gælder både i parforholdet eller på arbejdet. Hvis vi ikke føler, at vores indsats bliver belønnet retfærdigt, eller vi får den opmærksomhed, som vi føler os berettiget til, så reagerer vi ofte markant. Et godt råd er, at vi hellere skal have fokus på at komme uretfærdigheden til livs – enten ved at ændre vores egne tanker eller gøre opmærksom på uretfærdigheden overfor modparten.