Den østrigske neurolog og holocaust-overlevende, Viktor Frankl, drømte i sin tid om, at der blev bygget en ”Statue of Responsibility” på den amerikanske vestkyst. På østkysten står som bekendt Frihedsgudinden eller ”Statue of Liberty”.

Viktor Frankl ville have, at den nye statue skulle minde os om, at man ikke kan have frihed uden ansvar.

Det var fremragende tænkt. Og det gør sig i den grad gældende den dag i dag, hvor mange borgere sværger til en ”hvad har jeg ret til-mentalitet” i stedet for et fokus på, hvordan man selv kan kontrollere sin situation.

Hvis vi kigger lidt nærmere på det engelske ord ”responsibility”, så er det en sammentrækning af ”respond ability” – altså evnen til at respondere. På dansk hedder det ”ansvar” eller evnen til at svare an på livets udfordringer.

Dette er en vigtig pointe: Hvis noget ikke går, som vi ønsker det, så har vi selv ansvaret for at gøre noget ved situationen. Vi har også friheden til selv at kunne tage hånd om vores egen situation. Og det er en rigtig, rigtig god ting. Vi er altså ikke nødvendigvis et produkt af, hvad livet byder os af udfordringer.

Dette er et af de væsentligste punkter i begrebet ”Optimisme”, hvor en Optimist aktivt gør noget ved den modgang, han/hun står over for.