Nogle mennesker lever efter devisen om, at hvis de forventer det værste, så undgår de at blive skuffede.

Jeg kan simpelthen ikke tilslutte mig denne leveregel. Det kan videnskaben heller ikke. Tænk at bygge sit liv op efter at undgå at blive skuffet? Det er måske ikke et fattigt liv, men det er helt sikkert et begrænset et af slagsen.

Personligt vil jeg meget hellere jagte et liv med sejre, opture og begejstring. Med fare for at jeg engang imellem bliver skuffet. Det er helt i orden. Skuffelsen minder mig bare om, hvorfor jeg gerne ville lykkedes med noget til at starte med. Jeg vil anbefale, at du gør det samme.

En verdenskendt undersøgelse fra bogen ”Pygmalion in the Classroom” skrevet af Robert Rosenthal sætter fokus på læreres forventninger til deres elever. Forsøget gik på to lærere, der hver fik tildelt et hold elever til et projekt. Den ene lærer fik at vide, at hun havde fået de absolut bedste og klogeste elever på hele årgangen. Den anden lærer fik at vide, at han havde fået alle problembørnene fra skidte kår og de mest uintelligente. Faktum var, at der overhovedet ikke var nogen målbar forskel på de to grupper af elever. Men resultaterne var interessante og i den grad forskellige: Læreren med de ”gode” elever havde forventet nogle fantastiske resultater, hvilket var præcis, hvad hun fik. Den anden lærer havde stikmodsatte forventninger og fik nogle elendige resultater med projektet. Undersøgelserne er blevet gentaget mange gange med samme resultater.

Så begynd at forvente, at nogle gode ting vil ske for dig. Det vil ikke lykkes altid, og du vil blive skuffet fra tid til anden. Men dine succesoplevelser vil stige på grund af dine forventninger. Så forvent et godt møde med en kunde, en dejlig weekend med konen, et godt foredrag etc.

Mænd tjener mere end kvinder

En interessant og uretfærdig statistik viser, at mænd tjener flere penge end kvinder – også når man sammenligner fuldstændig ens forudsætninger: Samme uddannelse, samme alder, samme erfaring etc. Dette er i sig selv urimeligt, men vi kan lære meget af en af teserne bag dette fænomen. Mænd har simpelthen (generelt) højere forventninger til sig selv, end kvinder har. Det kan da godt være, at der er 7 af jobopslagets 8 punkter, som de ikke kender så meget til. Men den sidste har de helt styr på, og det får de sikkert også med resten. Hvor svært kan det være?

Kvinderne har (generelt) et mere realistisk syn på sig selv og har lidt for meget fokus på de ting, de ikke helt har styr på. Deres forventninger er derfor lavere til jobsamtalen, og resultaterne viser, at de ender med at modtage en lavere løn. De får ikke solgt sig selv lige så selvsikkert ind. Retfærdigt? Nej. Men høje forventninger er gode for os.

Som en universel lov foreskriver det: Du får, hvad du forventer, og ikke nødvendigvis hvad du fortjener.